- حجت الاسلام حسین رجب خانی(سطح دوحوزه و لیسانس فلسفه) 1394/08/10
بسم الله الرحمن الرحیم
اسلام یک دین جهانی است و تمدن اصیل اسلامی این قابلیت را دارد تا بهترین الگوهای مادی و معنوی را به بشر معرفی نماید. دراین راستا جوانان مسجدی با ارشادات یک روحانی مسجد که اهل آینده نگری و تحلیل است، میتوانند سربازانی باشندکه در جهانی شدن اسلام پیشرو باشند. در این زمینه فرآیند حضور جوانان مسجدی را میتوان در دو بخشِ معرفت افزایی و بخش اجرایی مورد بررسی قرارداد.
بخش نرم افزاری
تشکیل جلسات معرفت افزایی با مدیریت روحانی مسجد با هدف ترغیب جوان مسجدی برای تلاش در جهت پیشرفت فرهنگ اسلام مؤثرخواهد بود. محورهای این جلسات می تواند از این قرار باشد:
* تغییر نگرش جوانان مسجدی نسبت به کارکردهای اسلام
یکی از رسالتهای مهم روحانی مسجد، معرفی اسلام به عنوان یک دینِ کارآمد است. وی با بیان روابطی که اسلام برای افراد و جامعه تنظیم کرده است، علاوه بر اینکه می تواند اشتیاق جوانان را برای افزایش آگاهیهای دینی برانگیزد موجب میشود تا شورآنان نیز درمسیر تحقق آرمانهای جهانی اسلام هدایت گردد.
* ترسیم هدف
هدف اسلام، بهرهمندی تمام انسانهای عالم از احکام و اخلاق الهی است؛ روحانی مسجد با ترسیم چنین چشماندازی برای جوانان، یقیناً موجب خواهد شد تا آنان بر مسلمانی خویش افتخار نموده و تحرک خود را برای رسیدن به این هدف بزرگ آغاز نمایند.
* افزایش آگاهی و عقلانیت
تجزیه و تحلیل اتفاقات پیرامون خود و تطبیق آنها برآموزههای اسلام امری است که روحانی مسجد میتواند با آموختن آن به جوانان مسجدی، ازآنان سربازان جنگ نرم ساخته و در دراز مدت، تمدن اسلامی را با یاری آنان به تحقق نزدیک نماید. در این رابطه وی میتواند موارد زیر را برای جوانان مورد تأکید قراردهد:
* تشویق به پژوهش
* تکیه بر داشتهها و دوری از نگاه به غرب
* توکل برخداوند و ایستادگی دربرابر موجهای ناامیدکننده
* پرهیز از افراط وتفریط
* معرفی نخبگانِ جهان اسلام
مردانی مانند سید جمالالدین اسدآبادی، اقبال لاهوری، امام خمینی(ره)، امام خامنه ای و دیگر اندیشمندان بزرگ اسلامی عمرخود را صرف معرفی اسلام به عنوان تمدنی اصیل نمودند. روحانی مسجد باآشنا نمودن جوانان با چنین الگوهای ممتازی میتواند امید و تحرک جوانان را برای پیشرفت تمدن اسلامی برانگیزاند.
مقام معظم رهبری در این باره میفرمایند:
«این جور باوراندند که حتماً عنصر غربی پیشرو است و باید دنبال او حرکت کرد؛ نه، یک روزی تاریخ ما به ما نشان میدهدکه قضیه به عکس بوده است. ما در دنیا پیشرو بودیم؛ پیشرو در علم بودیم، پیشرو در صنعت بودیم، پیشرو در تمدنسازی بودیم، پیشرو در فرهنگ بودیم؛ دیگران از ما یاد میگرفتند، میآموختند؛ چرا امروز همان طور نشود؟ همت جوانان ما و نگاه آنها به مقولهی پیشرفت باید آنجور باشد که ما آن آینده را در نظر بگیریم.» (دیدار بامردم اسفراین22/7/1391)
* اُنس مداوم با معارف قرآن و اهلبیت(علیهمالسلام)
* آشناسازی با فرهنگ وتمدن مهدوی
تمدن مهدوی همان تمدن اصیل اسلامی است که برای زندگی در این تمدن الهی می بایست با آن آشنا شد. از این روی جوانان مسجدی با راهنماییهای روحانی مسجد ضمن آشنا شدن با این تمدن بزرگ الهی، سعی خود را دررسیدن به آن به کار خواهند بست.
بخش اجرایی
در این بخش روحانی مسجد میتواند ازگزینههای پیشنهادی زیر بهرهگیری نماید.
1) شناسایی استعدادهای جوانان مسجد توسط روحانی مسجد و تشویق آنان بر پیگیری استعدادهایشان با هدف تأمین نیروهای مستعد در توسعه تمدن اسلامی
2) تشویق به کارجمعی
روحانی مسجد می بایست جوانان را آگاه سازد که پیشبرد اهداف اسلام،جز با فعالیت های گروهی و وحدت رویه بین مسلمین میسر نمیشود از این روی روحانی مسجد میتواند از مسجد به عنوان مقیاس کوچکی از اجتماع مسلمین استفاده نموده و با سپردن کارهای گروهی به جوانان، روحیه جمعی رادرآنان حفظ نماید.
3) استفاده از نیروی پر نشاط جوانان برای تبلیغ اندیشههای ناب اسلام
روحانی مسجد میتواند با روشهای زیر از ظرفیت تبلیغی جوانان استفاده نماید:
الف) فراهم آوردن امکانات روز برای جوانان مانند اینترنت و... با هدف گسترش آموزههای اسلام در شبکههای مجازی
بدون شک دراین مورد، نظارت و مدیریت مستقیم روحانی مسجد و به کارگیری جوانان متدین و متخصص ضروری است.
ب) ترغیب جوانان متخصص و متعهد به حضور در نهادها و انجمن های مختلف با هدف نفوذ در جریانهای منحرف و تأثیر و تغییر در اندیشههای آنان
ج) تشویق جوانان مسجدی به استفاده ازفکر وقلم خود در عرصه های فرهنگی باهدف اشاعه فرهنگ دینی
4) تربیت فردی و اجتماعی جوانان
جوانانی که خواهان جهانی شدن اسلام هستند در ابتدا میبایست ارزشهای دینی مانند تقوا، عفت، نشاط و... را در خود تقویت کرده وسپس خالصانه این ارزشها را به جامعه منتقل نمایند. از این روی می توان مهمترین وظیفه روحانی مسجد را دراین زمینه، کمک و دستگیری از این جوانان مشتاق دانست زیرا تربیت چنین افرادی به اعتلای اجتماع مسلمین منجرخواهدشد. این مرحله به واسطه تشکیل حلقههای اخلاقی قابل دسترسی میباشد.
5) افزایش مهارت های علمی وفنی
تمدن اسلامی برای پیشرفت خود نیازمند تربیت نیروهای متخصص است، روحانی مسجدبا آگاهی از این مطلب، میبایست جوانان مسجد را به کسب مهارت ها وعلوم روز تشویق نماید.
6) ارتباط با مدارس و دانشگاهها
روحانی مسجد به واسطه ارتباط صمیمانه و مستمر با جوانانِ مدرسه و دانشگاه وتبدیل آنان به جوانان مسجدی نقش مهمی در گسترش فرهنگ اسلامی خواهدداشت.
و درآخر؛ کلامی ازمقام معظم رهبری
این «میتوانیم»؛ شما(جوانان) هم بگویید میتوانیم و دنبال کنید این میتوانیم را. ما میتوانیم تمدّن نوین اسلامی را برپا کنیم و دنیایی بسازیم که سرشار باشد از معنویّت و با کمک معنویّت و هدایت معنویّت راه برود؛ این کارها را میتوانیم انجام بدهیم، که به توفیق الهی هم [این کار را] میکنیم. (دیداربا اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی 19/9/1392)